Tatán van pár vízvonal, figyelj rá!

Tata Öreg-tó

NyaralásON is hasznos! Egy apró trükk és máris szerethetőbb lesz a fotód!

Tata Angolkert

A fotózás is egy szakma, de mint minden, ez is tanulható, elsajátítható. Persze csak egy része. A többit a kreatív éned adja hozzá.

Javában dúl a nyár, sokan sokfelé nyaralni vannak vagy voltak vagy éppen készülnek menni. Folyamatosan jönnek velünk szembe a Facebookra, Instára feltöltött fotók. Ki hol van, mit csinál, mit eszik, milyen látványba van része. Jó az örömünket megosztani, jó látni, hogy van élet a munkán túl is.

Nincs is ezzel baj, de ha igénytelen, gyorsan csak #fellökökvalamithogytuddholvagyok , képeket posztolsz, az rólad is elárul sok mindent. Pl. azt, hogy fontos neked az online jelenlét, de csak az. Lássátok hol vagyok, a többi nem érdekel. Természetesen ezt is megteheted, de tedd fel a kérdést magadnak, hogy mi is ezzel a célod?

Mert cél az mindig van. Vagyis, kellene, hogy legyen. Neked mi a célod a fotókkal?

tata pezsgőgyár

Az én célom a fotók készítésével, publikálásával, hogy megmutassam Tatát, Tata szebbik arcát. Persze, hogy van csúnyábbik is. Kérdés, ki mit szeretne észrevenni belőle. Jó, persze, tudom én is, hogy a tataiaknak fontos, hogy beszéljünk, írjunk is a problémákról. Itt nekem most az a célom, hogy lássuk, miért jó itt élni, miért jó ide jönni. Mit lehet itt felfedezni. Persze, ennek is van egy „hátulütője”, mégpedig az, hogy #mitataiak állítólag már nagyon nem szeretjük a turistákat, ide beköltözőket. De ez más téma, majd erről is olvashatsz itt a blogban.

Facebook oldalunk

Mit keres itt egy Esterházy pezsgőgyáras fotó? „Csak” népszerűsíteni szeretném, még mindig kevesen ismerik.

Vissza a fotókhoz!

Néha a hajam égnek áll elnézve ezeket a kiposztolt fotókat. Mondom, néha! Hála, mára már nagyon jó képeket készítenek a telefonok, így legalább aránylag élesek a fotók. De! Van még pár alapszabály, amit, ha betartasz, még szebbek, élvezhetőbbek, igényesebbek lesznek ezek a szép emlékképek. Az egyik legfontosabb alapszabály, hogy a horizont egyenes! Persze, fel lehet ezt rúgni, de ahhoz már nagyfokú tudatosság kell, vagy tehetség. Mert az olyan fotóknak is van létjogosultságuk, amik elviselik, sőt még hozzá is adnak a vizuális értékéhez, ha döntve van a fotó.

A tatai horizont egyenes, ha hiszed, ha nem! Ne folyasd ki a tó vizét a fotóról, ha kérhetném, nem egy lavór víz ez kérem!

Tata Cseke-tó
tata öreg-tó
tata feneketlen tó

Horizont, vízvonal, fák, épületek… mind, mind ad egy segédvonalat

Először is, ami a legtöbbször hiba, pedig csak egy picivel több figyelem kell hozzá, az a dőlő horizont. Kérlek szépen, drága Tata és tájszerelmese, próbáld meg egyenesen tartani a telefonod! Tata nem olyan nagy, hogy látható legyen rajta a Föld görbülete szabad szemmel!

Ha a fotódon szerepel egy tópart, látóhatár, hegyvonulat, épület, vagy csak éppen egy fa, akkor legyenek ezek egyenesek. Ugye, Tatán dúskálhatunk ezekben a témákban. Víz rengeteg, jó, jó tudom, #mitataiaknak ez fájó pontunk… egyre kevesebb és kevesebb a víz a természetben. Pedig Tata elvileg a vizek városa (megint elkalandoztam, bocs).

Viszont van az a szitu, mikor bárhogy is szeretnénk, valami dölni fog. Ez a perspektiva torzulása miatt van, mikor nagy teret fotózol. Ilyenkor azt szoktam ajánlani, hogy a fő mondanivalód, a főtémád legyen egyenes. Mint itt a templomnál. Bár még ebben is van bizonyos dőlés, de azt már csak profi géppel vagy szoftver segítségével tudod korrigálni. Ilyen esetekben belefér, hogy valami nincs teljesen a helyén.

tata templom

Persze van olyan is, hogy nincs kapaszkodód, hogy mihez képest tartsd egyenesen a géped, telefonod. Van, hogy a part is ferdén fut, a csónakok sem állnak egyenesen…Ilyenkor jöjjön elő belőled a szépérzéked. 🙂

tata angolpark
tata feneketlentó

Mindenkinek van szemmértéke, kinek több, kinek kevesebb.

Ha a tiéd a kevesebb felé hajlik, akkor állítsd be a segédrácsot a telefonodon, az segíteni fog. Ha nem tudod hol kell, kérdezz meg egy tizenévest, kapásból vágni fogja (hogy trendi legyek).

Ugyanez érvényes a vízszintesen készült fotóknál, mint a függőleges megoldásoknál.

Ha pedig erre tudatosan figyelsz, előbb-utóbb már nem is kell figyelned rá, mert rögzülni fog.

Van még pár ilyen alapszabály, a blogban olvashatsz ezekről bővebben más bejegyzésben is.

Remélem senkit nem bántottam meg, hiszen a célom ezzel csak annyi, hogy még szebbek, szerethetőbbek legyenek a fotóitok!

Fotózásra fel! Tata gyönyörű város!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hét − 1 =