Tatai vár fotókon. Vár a fotózás!

Tatai vár fotózás
Ma már mindenki szeret és valamilyen szinten tud is fényképezni. A tatai vár pedig különösen kedvelt fotóstéma. Olyan világot élünk, ahol mindent és azonnal meg kell osztani a közösségi felületeken. De, ezzel együtt jár a hígulás is. Hígul az igényesség, mint a tartalmakat, mint a vizuális megjelenést illeti. Pszichológusok biztosan meg tudják magyarázni azokat az okokat, hogy miért van az, hogy egyre többen, egyre több mindent posztolnak ki magukról az emberek. Főleg abban a témakörben, hogy merre jár, kivel és éppen mit lát, mi tetszik neki. Persze ez is, mint szinte minden, szubjektív. Van, akinek a posztjaira mindig kíváncsiak vagyunk, bármit is rak ki, van, hogy néha felsóhajtunk (én legalábbis), hogy legalább lenne valami érdekes a fotón, vagy szerethető, vagy legalább egyenes lenne az a horizont, vagy éles legyen az a várról készült fotó.  Természetesen vannak kivételek, akik igazán szép fotókat osztanak meg velünk. Sok jó fotóstól látunk rengeteg szép képet. Bárhogy is van, fotókat szeretünk posztolni és nézegetni is. A tatai vár fotókon pedig pedig látványos elem, sokan szeretik.

A minap egy kedves fiatal ismerősöm, aki szintén szeret fotózni, és tud is (Emma) egy közös, naplementés vár fotózás alkalmából megkérdezte tőlem, hogy nem unod még a várat fotózni? Rengeteg fotód van már a tatai várról, hogyan lehet mindig másféle képeket készíteni róla? Hiszen mindig ugyan ott áll, mindig az az előtere, a háttere, mindig olyan a színe. Nem unalmas a vár?

Elgondolkodtam. Egyet biztosan tudok, nem lehet unalmas az, amit szeretünk. Az unalmas, hogy sok fotó jön velünk szemben az internet sztrádán a várról? Biztosan vannak olyanok, akiknek igen. De ők görgessenek szépen tovább. Akiket pedig érdekel a fotózás, szeretnek fotózni, azok sokat tudnak tanulni egy-egy újabb fotóból, egy-egy nagyszerű felvételből. Ötleteket lehet meríteni, inspirálódni lehet, fejleszteni lehet a szépérzékünket és talán még kedvet is lehet kapni a fotózáshoz. Ha pedig pár hasznos infót is odaírsz a kép mellé, akkor már nem is raktad ki hiába!

Egy csapatban játszunk a természettel

Vannak helyek, amiket muszáj felkeresni! Ilyen a tatai vár is!

Viszont ahhoz, hogy szép, igényes és jó minőségű fotók szülessenek, sokat kell tenni érte. Meg kell tanulni pár alapszabályt, sokszor el kell menni az adott helyszínre akár többször is, és az is fontos, hogy szeresd, amit csinálsz.

A természet nagy művész. Bátran használja a színeket, a természeti elemeket, mint például a szelet, az esőt, a fényeket, az évszakokat. Nincs két egyforma fotó. Nincs két egyforma látásmód. Arról nem is beszélve, hogy ahányan fotózunk, annyiféle technikával készítjük a képeket. Ráadásul sokan még tovább is gondolják és rátesznek különböző rétegeket, megváltoztatják a színeket vagy éppen a szaturációs görbét húzzák az egekig. Ez pedig már ízlés kérdése. Én szeretem, ha közel maradunk a valósághoz. Nem nehéz úgy is gyönyörű fotókat készíteni, csak türelmesnek kell lenni a természettel és az sem árt, ha van hozzá egy kis érzéked. Tata gyönyörű város, a vár pedig egy ékszer ebben a csodálatos környezetben.

De térjünk vissza a tatai várhoz, amely Zsigmond, Mátyás és Ulászló királyaink kedvelt kastélya volt. Nem véletlenül. Igaz, mára már csak egy palotaszárnyból áll a négy helyett, de azt hiszem, még így is szerencsések vagyunk, hogy legalább ennyi megmaradt belőle.

Tata legnagyobb, leglátványosabb épülete. Ha a tóparton fagyizunk, sportolunk vagy éppen romantikázunk, biztosan elsétálunk a vár felé. Vagy legalább ránézünk messziről. És ha már ott vagyunk, le is fotózzuk.

Mivel ilyen impozáns épületről van szó, így rengeteg nézőpontból csodálkozhatunk rá. Szebbnél szebb fotók készülnek róla. Messziről, közelről, tele objektívvel, nagylátóval vagy éppen telefonnal. Reggel, délben, naplementében, nyáron, télen, szemből, fentről, oldalról. A lehetőségek tárháza szinte kimeríthetetlen. Ha azt hiszed, hogy minden fotót láttál már a várról, hát ne gondold így, holnap is szembe fog jönni veled egy még szebb, még érdekesebb, vagy éppen a sokadik hasonló.

Mindig szerepelje a céljaid között egy-egy új helyszín felkeresése. Fedezz fel új és új csodákat! Vagy újra és úja, ha már ismered!

Hoztam pár gondolatot arról, hogy mire is kellene figyelni mikor fotóztok.  Ha egy-két dolgot megfogadtok erről a listáról, nagyságrendekkel szebbek, szerethetőbbek lesznek a fotóitok. Természetesen ezt mindenhol, minden témára lehet alkalmazni. Itt most kiéleztem a tatai várra.

Tehát, pár jótanács, mire figyelj a fotózásnál, publikálásnál.

  • hangulatos fotókat nem lehet déli órákban készíteni. Dél körül, mikor legmagasabban jár a nap, a fények „hidegek”. Az igazán szép fotók, hajnalban, reggel, délután vagy este készülnek, kivéve, ha az égiek festői kedvükben vannak és a felhők játéka hozzá tud adni a fotó hangulatához.
  • használd ki az extrém időjárási helyzeteket, mint pl. a havazást, a teljes szélcsendet (a tükröződések miatt), vagy éppen egy-egy extra naplementés vagy napfelkeltés időszakot.
  • ha esti vagy kora reggeli fotókat szeretnél készíteni, használj állványt vagy tedd le fix pontra a gépedet, telefonodat. Sokkal élesebb felvételeket lehet így készíteni.
  • járd körül a témát, szó szerint. Nézz rá közelről, messziről, a másik oldaláról.
  • válogasd át a képeket és tényleg csak a legjobbakat töltsd fel. Tudom, mindig, mindenki sok szép fotót készít, de itt is érvényes, hogy a kevesebb néha több.
  • a képek feldolgozásakor ne rugaszkodj el a valóságtól. Sokszor lehet látni olyan fotókat, aminek már szinte köze sincs a valósághoz, a természetben nincsenek is olyan színek. Bár a természet a legnagyobb művész, néha okoz meglepetéseket.
  • ne posztold ki rögtön! Azért töltik fel azonnal a világhálóra a fotókat valószínűleg, mert éppen megélik az élményt és ezt másoknak is látni kell. Ne tedd, ha törekszel az igényességre! Nézz rá a fotóra kicsit később. Akkor is visszaadja azt a vizuális élményt, amit a kép készítésekor éreztél?

Mindezt miért is írtam, mutattam meg? Miért tettem ebbe a bejegyzésbe ennyi fotót?

Több célom is van ezzel.

Az egyik, hogy próbáljunk meg igényesebbek lenni, próbáljunk meg tudatosabbak lenni és próbáljunk meg örülni azoknak a szépségeknek, amik nap, mint nap körülvesznek minket. Használjuk ki a lehetőségeket, de mindezt úgy, hogy mutassuk meg a bennünk lévő kreativitásunkat, látásmódunkat. Erre a fotográfia egy hihetetlenül szuper és alkalmas eszköz. Nincs két egyforma fotó. Csak hasonló. Ezt nem győzöm elégszer hangsúlyozni. Hátha elmozdul kicsit a jóízlés felé a fotók publikálása…

A másik célom pedig, hogy népszerűsítsem a fényképezőgépek használatát. A mobiltelefonok is tudnak igazán szép fotókat készíteni, de van egy határuk. A telefonos fotók kiválóan alkalmasak az Instára például. Ott segítségül lehet hívni a beépített fotójavító lehetőségeket.

De ha igazán szép és kreatív fotókat szeretnél készíteni, akkor kénytelen vagy fényképezőgépet használni. Ráadásul különböző optikák segítségével tudsz változatos fotókat alkotni.

Itt talász pár hasznos tanácsot arra, mitől is lesznek szebbek, jobbak a fotók, mi az egyik legfontosabb eleme egy igényes fotónak:

Egy tibb az igényesebb fotókért itt

Mindig van mit tanulni

Ebbe a bejegyzésbe 63 db fotót publikáltam. Közel sem sikerült minden arcát megmutatnom a várnak. A Tata könyvbe pedig 13 fotó került erről a műemlékről. Ennyinél tudtam én is csak meghúzni a határt. De, a könyvbe került fotók célja az is volt, hogy a helyszíneket, érdekességeket, több oldalról is meg tudjam mutatni.

Neked meg van már?

Ha nincs, de kiváncsi vagy rá, itt tudod megnézni, megrendelni.

Megnézem a Tata könyvet

Neked milyen fotóid vannak?

Van a könyvhöz tartozó Facebook oldalon egy poszt, ahova feltöltheted a váras fotóidat. Akár még könyvet is tudsz nyerni ott!

Link:

Click me!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy × 2 =