Képlopás – ha a neten találtam, vihetem?

képlopás

Tegyük kicsit rendbe a fejekben ezt a képlopásos sztorit!

  • Ha a neten találtam, használhatom? NEM!
  • Ha odaírom a fotós nevét, használhatom? NEM!
  • Ha amatőr felvétel, használhatom? NEM!
  • Ha nem találom a fotó készítőjét, használhatom? NEM!
  • Ha más is használja, használhatom? NEM!
  • Ha reklámot csinálok neki, használhatom? NEM!

Akkor nézzük sorba, mikor is beszélünk képlopásról?

Ha olyan fotót, grafikát, jogvédelem alatt álló terméket használunk fel, amihez nincs meg a fotós, grafikus ÍRÁSOS engedélye.

De mi is az a felhasználás? Mikor a közösségi oldalra (és nem feltétlen csak a sajátodra, csoportba sem teheted ki), weboldaladra, blogodba, hirdetésedhez olyan fotót, grafikát használsz, amit nem te készítettél és nincs meg hozzá a készítőjének az engedélye. Ha felhasználsz, publikálsz egy ilyen fotót, grafikát, jogsértést követsz el! Vagyis képlopást követsz el!

Téves azt hinni, hogy a netre feltöltött fotók, grafikák közkincsek. Csak az a Te tulajdonod, szellemi terméked, amit te készítettél. Minden más az alkotóé. Ezt már nem lehet egyszerűbben megfogalmazni.

Ha odaírod a fotós, grafikus nevét…

… akkor sem mentesülsz a jogsérelem elkövetése alól. Egyébként a magyar jogban még az is szerepel, hogy MINDEN esetben, értsd ezt úgy is, ha fizettél és szerződésed is van, akkor is köteles vagy kiírni a szerző nevet. Na ezt aztán tényleg nem szokták betartani. Sokan gondolják, ha fizettek a fotózásért, akkor azok már az ő képei. NEM! Még akkor sem, ha ő van a fotókon. Nyilván ez életképtelen, mert melyik fotós, grafikus fog reklamálni azután, hogy miért használod a fotóját, ha kifizetted. Ha fizettél érte, használd! Használd fel jól, tudatosan!

Miért gondolják sokan, hogy ha odaírja a fotós nevét, azzal reklámot csinál neki? Kinek? Lesz a fotósnak bevétele belőle? Tudható ez? A fotós, grafikus sem vásárolhat úgy a boltban, hogy azt mondja a pénztárosnak, hogy majd az utcán kiabálom, hogy hol vettem.

Nyilván, ha meg vagy elégedve a megrendelt anyaggal és odaírod a képek készítőjének a nevét (ugye nem felejtetted el, hogy ez jogilag kötelesség is), akkor az a fotósnak egy elismerés. De semmiképpen nem fizetség.

… nem profi készítette…

Azzal szoktak még védekezni a képlopók, hogy látszik a fotón, hogy nem profi készítette, akkor nem kell engedély, nem kell fizetni érte. Na és? Attól még azt más alkotta, mindegy is, hogy hogyan sikerült. Ha valami, akkor ez biztosan egy olyan szegmens, ami igencsak szubjektív megítélésen alapul. Arról nem is beszélve, hogy sokszor nem is tudhatod, hogy a kép készítőjének mi is a szakmája.

Ki készítette vajon?

Olyan is előfordulhat, hogy nagyon megtetszik egy fotó, vagy pont azt a képet szeretnéd felhasználni a blogodba, bejegyzésedhez, ami éppen szembe jött veled. Elkezded keresni a kép készítőjét. Ha nem ő tette ki közszemlére, akkor nincs egyszerű dolgod. Azt is meg kell érteni és elfogadni, hogy ha nincs meg a kép készítője, akkor nem használhatod fel!

Hiába jön szembe veled többször is, több portálon keresztül is, te ne lopd le! Hidd el, sokan, sokszor ráfizettek már erre.

Facebookon, Instan és barátain szabad a préda?

A helyzet az, hogy egyre több olyan Insta és Facebook gyűjtőoldal van, ami attól tartja fent magát, hogy megosztja mások fotóit. Ha megosztja, azzal semmi baj. A baj ott kezdődik, mikor lementi és kiteszi a saját vagy üzleti oldalára. És még egyszer, nem, nem elég a fotós nevét feltüntetni! Az adminok pedig felelősek az általuk moderált oldalon közzétett tartalmakért. Egyelőre, csak a csoportok, oldalak lekapcsolásával büntetik őket. Ezt is kevesen tudják.

Nyilván, én most kisarkítottam a szitukat. De! Vannak már olyan weboldalak, applikációk, amibe, ha feltöltöd a fotód, megkeresi, kilistázza, hogy hol használták fel a fotódat vagy grafikádat, melyik weboldalon és annak melyik aloldalán találod meg. Ilyenkor csak küldeni kell egy számlát annak, akié a weboldal és fizetnie kell. Van már példa rá, hogy komoly összegeket kellett fizetnie magánszemélynek is, mert az üzleti oldalára használt fel más által készített fotót. Amerikában már nem keveset keresnek ezzel a fotósok. Ami pedig ott működik, itt is fog.

Ma már könnyű kiszűrni

Nyilván, én most kisarkítottam a szitukat. De! Vannak már olyan weboldalak, applikációk, amibe, ha feltöltöd a fotód, megkeresi, kilistázza, hogy hol használták fel a fotódat vagy grafikádat, melyik weboldalon és annak melyik aloldalán találod meg. Ilyenkor csak küldeni kell egy számlát annak, akié a weboldal és fizetnie kell. Van már példa rá, hogy komoly összegeket kellett fizetnie magánszemélynek is, mert az üzleti oldalára használt fel más által készített fotót. Amerikában már nem keveset keresnek ezzel a fotósok. Ami pedig ott működik, itt is fog.

Az én egyik fotómat 72! weboldalon találtam meg a világ több országában. A magyar oldaloknak írtam, azonnal le is szedték. De azt is tudni kell, hogy ez már kevés. Ha készül képernyőmentés, már bizonyítva is van, hogy felhasználták. Minél tovább volt fent az oldalon, annál többet lehet érte kérni, utólag! Ugye, hogy rosszul hangzik?

Így arra bíztatok mindenkit, hogy nem töltsön le képeket grafikákat saját vagy üzleti felhasználásra, nem éri meg.

Még egy fontos tudnivaló…

… ezzel a minap találkoztam egy kedves ismerősöm készülő könyve kapcsán:

Vannak ezek a Stock fotós gyűjtő oldalak, ahonnan ingyen is le lehet tölteni fotókat. Igen, kínálnak ilyen képeket felhasználásra. Nyilván nem a legjobbakat, de vannak. Viszont amit kevesen tudnak, hogy van az az apró betűs rész, miszerint, ha üzleti célra használod, már fizetned kell érte. Na már most ki és hol húzza meg a határt, hogy hol kezdődik az üzlet? Ha csak egy blogbejegyzésbe teszed fel az ingyen letöltött képet, az annak számít? Igen! Mert a blogod üzleti megfontolásból írod. Ha pedig a készülő könyvedbe keresel ingyenes fotókat, akkor szintén ne tedd, mert az már színtiszta haszonszerzésnek számít!

Tartsuk tiszteletben a más munkáját, alkotását!

Gondolj bele, fordított esetben, ha az általad készített tárgyal, írással vagy fotóval más dicsekedne, neked hogyan esne?

Ugye tudjátok, a törvény nem ismerése, nem ment fel a betartása alól!

Ezt a fotómat 42! weboldalon, blogban, Facebook posztban, Instán találtam meg!

képlopás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hat + egy =