Keresztelő Szent János szobra Tata

A szobor alkotója: Nagy Kovács Mária

Talán Tatának, a legtöbbet fotózott, szabadtéri szobra ez, mely a város egyik legszebb helyén áll, a nagy platánfa árnyékában, közel a várhoz, a tó medrében, egy mesterséges szigeten.

Hattyúk kedvenc tartózkodási helye volt régen, innen ered a neve is, hogy Hattyú sziget. Mostanában kezdik újra birtokba venni a madarak.

Nagy Kovács Mária 1943-ban, bronzból készült alkotása 1989-ben került a tómederbe Tata Baráti Körének segítségével. Ez az alkotás a készítőjének Ferenc József Nagydíjat hozott Budapesten.

Keresztelő Szent János áldásra emelt kézével köszönt minden ide látogatót, utazót. Telente, mikor a tó vizét leengedik fel lehet mászni a sziklára, megsimogatni, áldását kérni útjainkra. Szent János, Lukács evangéliuma szerint, a Jordán folyó vizében keresztelte meg az embereket. Innen ered a keresztelés szentsége a keresztényeknél.

Számos alkotás készült erről a nagyszerű műről. Festészetben, szobrászatban használják inspirációként a művészek vagy leendő művészek. De mégiscsak fotókon szerepel a legtöbbet. Sokféle nagyszerű, varázslatos képet láthattunk már róla.

Fotózás szempontjából a lehető legjobb helyen van. Aránylag közelről lehet fotózni, háttérként a tó asszisztál a maga megunhatatlan változásaival és a legjobb oldalát mutatja meg a fotósnak. Ráadásul, a nap mögüle kel fel és szinte szabadon körbejárja (ha nem is teljesen) a nap folyamán. Aki szereti a napfelkeltét, szereti az ellenfényes fotókat, annak igazi csemege egy meseszép fotó készítéséhez. Persze sokszor szerencse is kell, a természet nagy huncut, nem mindig azt az arcát mutatja, amit mi szeretnénk.

Még egy érv a fotózásához: nagyon türelmes modell Keresztelő Szent János.

Amire feltétlen figyelj fotózáskor, az a vízvonal. Az egyik legtöbbet elkövetett hiba, hogy dől a kép. Itt adott a háttérben a tó partvonala, igazítsd ahhoz. Ha nincs látható horizont úgy használd a kretivitásod.

Tudtad? Az olaszországi Firenzének és a Máltai lovagrendnek is Ő a védőszentje.

A végére egy kis motiváció, amit annakidején én is megfogadtam és sokszor ezért születtek meg a legszebb fotóim. Ne várj egy még tökéletesebb pillanatra. Akkor és ott készítsd el a fotódat a lehető legjobb tudásod szerint. Használd ki a kreativitásod, ha a körülmények nem is a legideálisabbak. Lehet, hogy nem a legszebb fotód lesz, de sokat tanulhatsz belőle.

Természetesen a Tata könyvből sem maradhatott ki, a 30-31. oldalon találsz róla fotókat, rövid leírást.

Itt a fotókra rákattintva érdemes átlapozni, nagyban mutatnak igazán.