Most menjetek ki, most csodálkozzatok rá, most fedezzetek fel új dolgokat!

Ezt a vadregényes területet, nem nehéz megtalálni. Tata központjától kb. 3 km-re található, ahova autóút is, kerékpárút is vezet. De, kisétálni se legyünk restek, az oda vezető gesztenyefasor is rendkívül mutatós.

Egész évben stabilan 20-22 C fokos hőmérsékletű források garantálják, hogy minden évszakban más és már arcát tudja mutatni ez a lápvilág. A forrás hőmérsékletének köszönhetően télen is fagymentes a láp jelentős része. Ide bármikor ki lehet látogatni, mindig újabb és újabb csodákat tudunk felfedezni az 1350 méter hosszú séta során.

 

Télen, mikor a gőzölgő forrástavakban gyönyörködhetünk, akkor hallani csak igazán nagy béka koncertet, ilyenkor jelennek meg többször a hódok, vidrák.
Májusban a rengeteg tavirózsa tudja elkápráztatni a látogatókat.
Nyáron pedig egy tanulmány sétát lehet tenni a hűs láperdő között egy kis csónakázással megspékelve.

A 18 állomással rendelkező tanösvényen, a kiállított installációkon érdekességeket olvashatsz, például egy kipusztulóban lévő csigafajról, vagy a Fényes vizeinek halfaunájáról.

 

Több látványos megoldással találkozhatsz, ami még érdekesebbé, még változatosabbá teszi ezt a szemet gyönyörködtető világot. Ilyen például a kilátó, a vízi játszótér vagy a függőhíd.

A szitakötők táncát, a teknősök kíváncsiságát, a madarak csiripelését akkor veszed észre, ha megállsz vagy leülsz egy időre, figyelsz, majd egyszer csak rád talál a varázslat.

 

Azoknak ajánljuk ennek a területnek a bejárását, akik elvonulni szeretnének kicsit a város zajától, akik egy csodavilágba szeretnének betekinteni, vagy akik érezni szeretnék a természet közelségét.
De ha a családoddal, gyerekekkel látogatsz ide ki, akkor sem fogtok csalódni. Megannyi érdekes felfedeznivaló várja itt a kíváncsiskodókat.
Egyedül, a pároddal a családdal vagy egy csoporttal érkezel, biztos lehetsz benne, hogy itt igen közel fogsz kerülni a természethez.

 

A teljesség igénye nélkül lássuk mivel is találkozhatunk ezen a területen: vöröshasú unka, barna ásóbéka, barna varangy, kecskebéka, erdei béka, zöld levelibéka, zöld varangy, tavi béka, pettyes gőte, mocsári teknős, vörösfülű ékszerteknős (ez tájidegen, valószínűleg valaki itt engedte szabadon a házikedvencét), vízisikló, kockás sikló, fürge gyík, zöld gyík, bölömbika, nagy-kócsag, kis vöcsök, szárcsa, vízityúk, jégmadár, szürkegém, kis kárókatona, hód, vidra és még sokáig lehetne sorolni.

 

A látogatóközpontban a helyi élővilágról látható kiállítás.
A terület 2006 óta a világ legértékesebb vizes élőhelyeit védő nemzetközi Ramsari Egyezmény helyszínei közé tartozik, így kiemelten védett terület!

Fontos, hogy ha beteszed a lábad erre a területre, hidd, hogy rajtad is múlik milyen minőségben hagyjuk hátra az utókornak. Olvasd az információs állványokat, fotózd a fákat, növényeket, állatokat, sétálj a pallókon vagy pihenj meg a padokon, de ne okozz kárt, féltsd és óvd a természetet!
Úgy sétálj végig a tanösvényen, mintha csak rajtad múlna a hely tisztasága, háborítatlansága, jövője.

 

Térj vissza minden évszakban, mert mindig más és más arcát mutatja a természetnek egy kicsiny kis szelete. Csapadékos időjárás esetén a fapallók csúszósak lehetnek, ezt kérik vegyék figyelembe.

Ha az időjárás nagyon szeles, viharos, előfordulhat, hogy erre való tekintettel nem nyitnak ki.

Pár hasznos információ

– egész évben látogatható, nyitvatartásáról a weboldalon tájékozódhatsz, mert szélsőséges időjárások miatt előfordulhat, hogy nem nyitnak ki
– parkolni a Fényes területe mellett, hatalmas parkolóba lehet, ingyen
– belépőjegyes, az utolsó jegykiadás zárás előtt egy órával van
– Szépkártyával is lehet fizetni
– háziállat nem vihető be
– szakvezetés igényelhető, az időpont előtt minimum egy héttel
– csak gyalogosan járható be
– címe: Tata, Fényes Fasor 1363/95 hrsz
– GPS: 47°40’05.7″N 18°18’30.4″E
– telefon: +36 34 487 090 vagy + 3630 592-7373
– Email: tataifenyestanosveny@tataivaroskapu.hu
– web: www.tataifenyestanosveny.hu