Maradandó remekművek egyike az Esterházy Kastély

 

Maradandó remekművek egyike az Esterházy-kastély

Tata egyik legismertebb épülete most május 26-tól megnyitotta kapuit a látogatók előtt. Itt mindjárt az elején bele kell, hogy „piszkítsak”, sajnos csak kártyával (nem nevezném védettségi kártyának, mert semmitől sem véd meg) látogatható. Sajnálom, mert sokan, sokáig vártunk, vártak arra, hogy végre elkészüljön, méltó fényében tündököljön újra, ez a méltán híres épület. Így többeknek csak kintről lehet megcsodálni (egyenlőre).A Tata könyv készítése elején már tudtam, hogy az Esterházy kastély biztosan benne lesz a könyvben. A kérdés csak az volt, hogy mi kerüljön bele és hány oldalpáron keresztül. Végül 4 oldalpárt töltöttem meg fotókkal, írásokkal, bár annyi fotó készült, hogy akár egy külön kiadványnak is elég lenne. Nagy segítségemre voltak a kastélyban dolgozók. Hihetetlen szaktudásuk, emberi hozzáállásuk sokat segített abban, hogy a kastély méltón került bele a könyvbe. Élmény volt belelátni a munkálatokba. Sokan, köztük én sem gondoltuk volna, hogy mennyi aprólékos munka, mennyi kutatás, mennyi megbeszélés, egyeztetés van abban, hogy a kastélyt visszaállították a méltó pompájába. És még nincs vége….

Maga a kastély egy hatalmas, gondosan megtervezett tájképi kert szélén áll. Egyedülálló panorámával rendelkezik, jelentős értéket képvisel Magyarországon. Kevesen tudják, hogy ezt a területet, beleértve a tavat is, szintén Angolkertnek nevezték. A mai köznyelvben viszont már „csak” Kastélytérként emlegetjük.

Kicsi múlt:Lehet-e jövőnk, ha nem tiszteljük a múltunkat?

1760-ban fogalmazódott meg Esterházy Miklós gróf ötleteként, hogy épüljön egy kastély Tatára. Tervei elkészítésével Fellner Jakabot bízta meg. A kastély 1776-ban nyerte el mai formáját.
De nem csak a főépületből áll ez az impozáns építmény, hanem a hozzá tartozó mellék épületekből is. Ilyenek a szolgálati lakásokként működött lakóépületek, a kiskastély, a kocsiszín és az istállók is. Azt tudtad, hogy amit a park felől látsz, az a kastély hátsó része?
A család a második világháborúig lakta az épületet, majd államosították és elmegyógyintézet lett belőle 1999-ig. Tataiak még emlékezhetnek rá, hogy sokáig csak sárgaháznak, más nevén, bolondok házának hívták az épületet. Majd sokáig üresen állt, megtépázva az idő vasfoga álltal.
A fejújítását 2018-ban kezdte meg a NÖF (Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft).

Go to contact