Maradandó remekművek egyike az Esterházy Kastély

Tata egyik legismertebb épülete most május 26-tól megnyitotta kapuit a látogatók előtt.

Itt mindjárt az elején bele kell, hogy „piszkítsak”, sajnos csak kártyával (nem nevezném védettségi kártyának, mert semmitől sem véd meg) látogatható. Sajnálom, mert sokan, sokáig vártunk, vártak arra, hogy végre elkészüljön, méltó fényében tündököljön újra, ez a méltán híres épület. Így többeknek csak kintről lehet megcsodálni (egyenlőre).

A Tata könyv készítése elején már tudtam, hogy az Esterházy kastély biztosan benne lesz a könyvben. A kérdés csak az volt, hogy mi kerüljön bele és hány oldalpáron keresztül. Végül 4 oldal párt töltöttem meg fotókkal, írásokkal, bár annyi fotó készült, hogy akár egy külön kiadványnak is elég lenne.

Nagy segítségemre voltak a kastélyban dolgozók. Hihetetlen szaktudásuk, emberi hozzáállásuk sokat segített abban, hogy a kastély méltón került be a könyvbe. Élmény volt belelátni a munkálatokba. Sokan, köztük én sem gondoltuk volna, hogy mennyi aprólékos munka, mennyi kutatás, mennyi megbeszélés, egyeztetés van abban, hogy a kastélyt visszaállították a méltó pompájába. És még nincs vége….

Maga a kastély egy hatalmas, gondosan megtervezett tájképi kert szélén áll. Egyedülálló panorámával rendelkezik, jelentős értéket képvisel Magyarországon. Kevesen tudják, hogy ezt a területet, beleértve a tavat is, szintén Angolkertnek nevezték. A mai köznyelvben viszont már „csak” Kastélytérként emlegetjük.

Kicsi múlt:
Lehet-e jövőnk, ha nem tiszteljük a múltunkat?

1760-ban fogalmazódott meg Esterházy Miklós gróf ötleteként, hogy épüljön egy kastély Tatára. Tervei elkészítésével Fellner Jakabot bízta meg. A kastély 1776-ban nyerte el mai formáját.

De nem csak a főépületből áll ez az impozáns építmény, hanem a hozzá tartozó mellék épületekből is. Ilyenek a szolgálati lakásokként működött lakóépületek, a kiskastély, a kocsiszín és az istállók is. Azt tudtad, hogy amit a park felől látsz, az a kastély hátsó része?

A család a második világháborúig lakta az épületet, majd államosították és elmegyógyintézet lett belőle 1999-ig. Tataiak még emlékezhetnek rá, hogy sokáig csak sárgaháznak, más nevén, bolondok házának hívták az épületet. Majd sokáig üresen állt, megtépázva az idő vasfoga álltal.

A fejújítását 2018-ban kezdte meg a NÖF (Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft).

És el is érkeztünk a jelenhez:

A több ütemben megújuló kastély első üteme lezárult, amiben a főépület kívül-belüli megújulását tűzték ki célul. Van is még mit csinálni, felújítani, egyik legjobban lepusztult épületrész a város egyik forgalmas helyszíne fele néz.

Újra fehérben ragyog! Téves az a közszájon terjedő fogalom, hogy Esterházy Sárga. Nem, az Esterházyak épületei fehérben tündököltek

Rengeteg ember aprólékos, magas szaktudású munkájának köszönhetően nagyon sok apró részlet bukkant elő. Ilyen például a homlokzaton lévő napóra is. Előkerült a kastély kertjéből egy különleges szobor is, melyet szintén rekonstruáltak és kiállították a belső térben. Titkos ajtók tárultak fel, melyeknek érdekes magyarázatuk van.

A kastélyt járva, számtalan különleges kincsre lehet rácsodálkozni. Nagyrész eredetiek, melyeknek kalandos történeteik vannak. Az 1915-ben épült fürdőszobában a márványburkolat, a mosdókagyló, a kézzel festett csempék és a porcelánkád is mind eredetiek, melyek szinte csodaként élték túl a mögöttünk lévő éveket.  Ezekről még többet meg lehet tudni a tárlatvezetőktől egy-egy kastélylátogatás alkalmával. Profin felkészült, lelkes csapat várja szeretettel a múlt kapuján betérőket.

Igazán maira sikeredett ez a kastély. Azon kívül, hogy a szobák, termek visszahozzák az akkor volt élet hangulatát, a jelen generációjára is gondolva interaktív dolgokkal is felszereltek egy-egy termet. Így téve izgalmassá a mai, eldigitalizálódott nemzedéknek a múltba való betekintését.

A kastélyban kiállított installációról sok minden újdonságot meg lehet tudni. Még azok számára is érdekesek lehetnek, akik csak a „felszínre” kíváncsiak.

Azok, akik igazán kíváncsiak a történetekre, évszámokra, apró titkokra, azoknak a profi tárlatvezetést ajánlom. Igazán felkészült vezetők viszik körbe a látogatókat. Erre az igényt egyenlőre előre le kell adni. Későbbiekben tervbe vannak a fix időponti indulások.

Akkor nézzünk kicsit a jövőbe

„Épített örökségeink, amelyek közös múltunkról mesélnek, kötelességünk megőrizni, történetüket bemutatni és befogadhatóvá tenni a jövő generációi számára.” Idézet Glázer Tamás a NÖF ügyvezető igazgatójától a Műemlék Kastély-és Vármagazin köszöntőjéből.

Mint írtam fentebb, több ütemben tervezik helyreállítani az egész kastélyt és a hozzá tartozó területet. Éppen a második helyreállítási ütem folyik. Ha elkészülnek az összes ütemezett tervekkel, egy igen látványos és kincsekben gazdag látogatóközpontot vehetnek igénybe az ide betérők.

A kastély parkja is látogatható lesz, mely tele van izgalmas felfedeznivalókkal, mint például a kőmedence, a gotta és a …. nem is szaladok ennyire előre.

Pár hasznos információ

Nyitás: 2021 május 26

Nyitvatartás:

Hétfőn zárva

Keddtől vasárnapig 10-18 óráig

Június 1-től szombatonként 20 óráig!

Pénztár zárás 1 órával a nyitvatartási idő vége előtt.

A tatai rendezvények idején rendkívüli nyitva tartással 22 óráig fogadja a látogatókat!

A weboldalukon keresztül időpontot is lehet foglalni tárlatvezetésre. Ha baráti társasággal érkeznétek Tatára, feltétlen éljetek ezzel a lehetőséggel.

Jegyárak:

Felnőtt jegy: 2500 Ft (26 év felett, 62 év alatt)

Kedvezményes jegy: 1250 Ft (6-26 év közötti, 62 év feletti)

Családi jegy: 4500 Ft (1 vagy két felnőtt, 1 vagy több 18 év alatti gyermekkel)

Csoportos jegy: 2000 Ft/fő (minimum 15 fő)

Tatai lakos Tata kártyával: 1000 Ft/fő

Szép kártya szabadidő zsebbel felhasználható!

Kajla útlevél pecsételő hely! Részletek: www.kajla.hu  Érdemes átböngészni a weboldalt, sok nagyszerű dolgot tudtok felfedezni ott is.

Ingyenes:

  • minden 6 év alatt gyermeknek
  • 70 év felettieknek
  • miniszter által kiadott belépővel rendelkezőnek
  • közoktatásban dolgozó pedagógus, igazolvánnyal rendelkezőnek

Fontos tudni, hogy újságírói igazolvánnyal már csak azok léphetnek be, akik előzetesen bejelentkeztek és engedéllyel rendelkeznek.

Cím: Tata Hősök tere 9 (az Öreg-tó partján állva szemben a várral, akkor bal kéz felé elindulva találod meg)

Amit a kastélyban találhatsz

Azon kívül, hogy bele tudsz csöppenni a múlta, a régen élt grófok mindennapi életterületeikbe, sok érdekességet tartogat még a kastély.

Ilyen a visual guide (vizuális útmutató, nem is értem, miért nem így nevezik), amely főleg a gyerekeket vagy az interaktívabb dolgokat kedvelő felnőtteket fogja elvarázsolni. Jó, ha tudod, ezt előre kérni kell és fejenként 1000 Ft-ba kerül. Jól ki van találva, ezen keresztül akár külön elérhető gyermekeknek szóló kiállításvezetés is.

Múzeumpedagógiai kínálat keretein belül szívesen fogadnak osztályokat, szerveznek számukra életkoruknak megfelelő tárlatvezetést vagy éppen múzeumi táborokat.

Rendezvénytérré lehet átalakítani a belső udvart, a kastély parkját vagy éppen a földszinti nagyszalont.

Ajánlatokért a tataikastelyinfo@nofnkft.hu e-mail címre lehet írni.

Ajándékboltot is találsz a kastélyban, ha szeretnél szuvenírt hazavinni Itt kapható a Tata könyv is.

Az ajándék galéria érdekessége, hogy a környék elismert kézművesei által, kifejezetten a tatai Esterházy-kastély számára készített alkotások találhatóak meg benne.

Szalon kávézóval is rendelkezik a kastély. Amit biztosan meg tudsz itt kóstolni, az az Esterházy-torta és egy finom kávé.

Még nagyon sok mindent lehetne írni, nagyon sok mindenről lehetne érdekes információkat megosztani, de azt az élményt, amit a kastély bejárásával lehet kapni, azt itt a sorok között nem fogod megtalálni.

Így arra bíztatok mindenkit, hogy ha Tatán jár, ki ne hagyja a kastély meglátogatását.

Tataiként pedig biztos vagyok benne, hogy akárhányszor fogjuk felkeresni, mindig fog tudni újat, izgalmast mutatni számunkra.

Ha pedig még több leírásra, információra van szükség, el kell látogatni a kastély weboldalára, amit itt lehet megtalálni: https://tataikastely.hu/

Fotózta: Komondi Ágnes

Írta: Komondi Ágnes