Tata gyönyörű város – ahogy egy barátom mondaná, itt-ott lila pöttyökkel

-, sokan, sokszor szívesen felkeresik egy-egy sétához, kerékpáros túrához vagy akár egy hétvégi, tartalmasabb kikapcsolódáshoz.

Ma, egy utazásra vágyó embernek nincs nehéz dolga, beüti a Google keresőbe a kiszemelt várost és már zúdítva is van rá a rengeteg információ.

De üsd be, hogy Tata látnivalói. Ilyenekkel találkozol:

  • Tatai vár
  • Öreg-tó
  • Angolkert
  • Cseke-tó

Azzal kezdeném, hogy egyre többször szembesülök tataiak azon véleményével, hogy hétvégén nem szeretnek Tatán lenni. Sokan úgy érzik, ilyenkor kiszorulnak a saját városukból. Többek között én is érzem ezt. Egy napsütéses hétvégi napon, ha a tópartra szeretnél lemenni és nem szereted a tömegjeleneteket, akkor vagy a kora reggeli, vagy a vasárnap késő délutáni időpont ideális csak erre. Ezeken kívül, csak arra lehet figyelni, hogy neki ne menj valakinek…

Nincs is ezzel nagy baj,

csupán csak annyi, hogy minden turista, főleg azok, akik először járnak Tatán, ezek valamelyikét fogja felkeresni. Bár az Angolkert nem annyira népszerű, gyanítom azért, mert még egy büfé sincs, ahova le lehetne ülni. Kisétál, körbe néz és már megy is az Öreg-tó partjára „fogyasztani”. Mára már akkora tömeg szokott hömpölyögni a sétányokon, hogy a kerékpárokkal közlekedőket ki is tiltották egyes szakaszairól a nyári időszakban.

Egyik megoldás lenne, átterelni a turistákat sok más szép helyszínre. Ilyen például a Fényes tanösvény. Egyre nagyobb népszerűségnek örvend, nem véletlenül. De ez még mindig nem elég ahhoz, hogy enyhüljön a nyomás az Öreg-tó környezetében.

Mit lehetne tenni?

Jobban kellene népszerűsíteni Tata többi látványosságait. Minden utazással foglalkozó portálnál, bloggernél be van akadva a lemez. Öreg-tó, Tatai vár. Ez a könnyebbik út ugyanis. Eljön jobb esetben, körülnéz, fotózik párat, felkeresi az ezzel foglalkozó oldalakat információért és már rakja is ki: Tatán mit érdemes megnézni. Öreg-tó, Tatai vár.

Persze tudom, hogy ennek megoldása nem egyszerű feladat és a helyi Tourinform iroda sokat tesz annak érdekében, hogy más helyszínek is éppoly népszerűek legyenek, de ez már csak városvezetői szinten lenne orvosolható. Egyik törekvés erre, a kerékpárkölcsönző is, mely határokon átívelő lehetőségeket ad a kezünkbe. De ez már más téma, erről is fogunk írni.

Visszakanyarodnék az eredeti mondatomhoz, hogy maradj Tatán.

Tata a hétköznapokban egy lüktető, pörgős kisváros, de sokszor megtelik extra erővel, főleg a napos hétvégeken.

Ki más ismerhetné jobban Tatát, mint a tataiak? Tényleg, ismeritek egyáltalán?

Tudjátok mennyi gyönyörű helyszíne van még ennek a városnak? Maradj Tatán és fedezd fel a városod, akár hétvégén is! Nem kell a tömegbe menni, hiszen Tata pont az a léptékű város, ami nem túl nagy, de több-kevesebb sétával rengeteg mindent fel lehet fedezni. Csak kicsit le kell térni néha a kitaposott útvonalról.

Ebben tud segíteni ez a könyv

És nem csak az ismert helyeit találod meg benne, hanem felfedezheted általa a kevésbé látogatott, de elképesztő szépségekkel rendelkező apró területeit is. Tudtad például, hogy a Pezsgőgyár is látogatható? Vagy hogy két feneketlen tó is van a városban?

Ha pedig kicsit kitolnád a határokat, pattanj bicóra és fedezd fel Tata határait. Kétfelé is ki tudsz tekerni a városból. Egyik irány a tófaroktól kifelé Vértesszőlős irányába, a másik pedig a Fényes fasor folytatásaként az Által-ér mentés Dunaalmás felé.

Gondolj bele, mások ide jönnek nyaralni, mi meg itt élünk. Mennyivel több időnk van igazán megismeri ezt a kis „ékszerdobozt”, ahogy a turisták nevezik. És nem csak az Öreg-tó a gyémántgyűrű benne…

Sétál egy nagyot, vagy pattanj bicóra és barangold be Tatát vagy a környékét! Ebben segítségedre lehet ez a könyv is, melyet itt tudsz megrendelni:

Szöveg: Komondi Ágnes

Fotók: Komondi Ágnes

Tovább a könyvrendeléshez