Jó reggelt napfény, jó reggelt Tata!

Köszöntsd így a hajnal első sugarait a réten!

Most, ez a felfedeznivaló főleg azoknak szól, akik szeretnek fotózni és azon belül is a makrózás szerelmesei.

Merre található?

Ha elindulsz a Fényes fürdő, Fényes tanösvény irányába a Fényes fasoron, bal oldalon látsz majd egy lakóparkot. Az utolsó épület és a volt katonai kollégium között találsz egy földutat. Itt tudod lerakni az autódat, innen már csak gyalogosan vagy kerékpárral lehet megközelíteni a területet. Végig sétálsz ezen a földúton, ami kb. 150 méter, a végén elfordulsz balra és kb. 20 méter után már meg is érkeztél a rétre. Nincs körbe kerítve, ingyenesen látogatható.

Mit lehet ezen a területen felfedezni?

Ez a rét egy csodahely! Azon kívül, hogy itt nyílik, virágzik a Nagy Aggófű – ami nem mellesleg egy fokozottan védett növény-, még rengeteg apró csodát kínál a természetet szeretők számára.

Felfedezheted ezen a területen ezt a magasra nővő sárga virágot – a Nagy Aggófüvet, ami minden életszakaszában gyönyörű, érdekes és fotogén. Ha szeretsz fotózni, javaslom, hogy gyakorold megörökíteni bimbósan és mire kinyílik, profi fotókat fogsz tudni készíteni róla.

Felfedezhetsz sokféle más réti virágot, mindenféle színben. Természetesen a rét szerves részét képezik az itt élő apró bogarak, rovarok, puhatestűek. A hajnali vízpettyes pókhálók, a vizes szitakötők, mind-mind izgalmas téma a  makrófotósoknak.

Ha nem szeretsz korán kelni, azzal sincs baj, találni a területen rengeteg lehetőséget sok szép fotó készítésére.

Tudtad, hogy Magyarországon csak két helyen virágzik ez a magasra növő sárga virágú növény, a Nagy Aggófű?

Mikor érdemes ide kilátogatni?

A makrófotózás szerelmeseinek mindenképpen a hajnali időpontot javaslom – ezt  nem győzöm hangsúlyozni-, több okból is. Sokszor betelepedik a pára a rét fölé, így adva egy kis misztikus hangulatot a területnek. De a pára felszállta után, mikor a napfény elkergette a párát, előbukkannak, megcsillannak az apró csodák a fűszálak között.

Tavasztó őszig érdemes felkeresni ezt a területet, ilyenkor mutatja meg magát igazán ez a természetes rét. De, ha célirányosan erre a védett virágra vagy kíváncsi, akkor a júlis végét, augusztus elejét javaslom.

Kinek, kiknek ajánlom felkeresni?

Persze, nem csak a fotósoknak lehet ide kisétálni, hanem mindenki másnak is, aki szereti a csendet, nyugalmat, a jó levegőt és természetközeli érzést. Egy romantikus séta a pároddal, vagy egy ismeretterjesztő, játszva tanulós óra a gyermekeddel.

A területen installációk vannak felállítva, hasznos információkat tudhatsz meg az itt élő faunáról és flóráról. Be tudod azonosítani segítségükkel a növényeket.

Ezt minden tatainak egyszer legalább fel kell keresnie, hogy tudjuk, városunkban ilyen csodák is léteznek. Aprók, de csodák!

Mire kell fokozottan figyelni?

Figyeljünk a terület tisztaságára! Van kitéve szemetes, de én mégis arra kérlek, vidd haza magaddal. Sokmindent nem dobnál ki úgysem, azt a keveset meg vidd el egy nagyobb kukáig legalább. Ezzel is tudsz segíteni a terület gondozóinak.

Vigyázzunk arra is, hogy hova lépünk. Természetesen van kitaposott út a réten,  le is lehet térni róla, de a terület tele van apró csodával, szépséggel, élőlényekkel, ne tegyük tönkre azzal, hogy eltapossuk. Vigyázzunk, hova lépünk!

Ne szedjen senki virágokat, egyetlen szálat se, azok ott szépek, ahol éppen nyílnak. Mire hazaérnél velük úgy is elhervadnának.

Felelősen, példát mutatva vigyázzunk erre a területre (is)!

Kiknek köszönhetjük, hogy a réten évről-évre, több és több Nagy Aggófüvet lehet összeszámolni és hogy a terület rendezett, érdekes?

A Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársai és a Száz Völgy Egyesület önkéntesei gondozzák, ápolják ezt a területet.

Sokan nem is tudják, hogy mennyi feldattal jár megóvni egy látszólag háborítatlan területet. A hozzáértő szakemberek mindent megtesznek annak érdekében, hogy ebben a rétben még sokáig tudjunk gyönyörködni.
Mindenki, aki ide is kilátogat, felelősséggel tartozik a környezetünkért, gyermekeink életteréért.

Írta: Komondi Ágnes
Fotók: Komondi Ágnes

A Tata könyvben 6 oldalt is kapott, tele fotókkal, amit főleg a természetet szeretők, különleges, sajátos hangulatot kedvelők figyelmébe ajánlok.